Zon of wolk?

Wat hoor jij jezelf zeggen?
• Ik zal het proberen of ik doe het?
• Zo ben ik nu eenmaal of ik kan het anders doen?
• Ik kan er niets aan doen of eens kijken wat de mogelijkheden zijn?
• Ik moet of ik kies?
• Ik kan het niet of hoe kan ik het leren, hoe kan ik er iets op vinden?
• Jij hebt mijn dag verpest of ik laat mijn dag niet verpesten?

Wat zie jij jezelf doen?
• Ik wacht af tot er iets gebeurt of ik neem zelf initiatief?
• Ik denk na over problemen en barrières of ik denk na over oplossingen en opties?
• Ik geef anderen de schuld of ik neem zelf de verantwoordelijkheid?
• Ik onderga of ik onderneem actie?
• Ik heb geen keus of ik weet, dat ik altijd een keus heb?
• Ik reageer in eerste instantie vanuit patronen of ik weet dat ik een ‘pauze-knop‘ heb om mijn keuze te overdenken?

Ik ben een Wolk: anderen of de omgeving hebben invloed op mij, bepalen dingen voor mij, bepalen mijn reactie, hebben invloed op mijn humeur, mijn emoties, mijn welbevinden, mijn gestel en hebben greep op mij. Omdat het nu eenmaal in mijn genen zit, is het zoals het nu is. Mijn opvoeding en het milieu waar ik uitkom zorgen dat ik doe wat ik doe.

Ik ben een Zon: ik kan mijn eigen houding bepalen. Ik richt mij op zaken die ik wel kan veranderen en accepteer dat wat ik niet kan veranderen. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn eigen geluk en mijn eigen ongeluk. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen denken, reacties, gevoelens, emoties en daden. En ook al weet ik dat veel van mijn reacties voortkomen uit vaste patronen en vanuit mijn onbewuste, toch neem ik zelf de verantwoordelijkheid.

Ken jij het verschil tussen re-actief en pro-actief  denken? Zou jij meer een zon willen zijn en je gedachtes meer willen sturen.  Weet dan: Jij bent niet je gedachtes, gedachtes nemen het soms over van wie we werkelijk zijn. Jij kan invloed hebben op je gedachtes. Zo kun je leren dat je niet altijd de strijd aan gaat met je negatieve gedachtes, maar dat zelf bepaald wat je wilt.

Een nieuwe kijk op jezelf, kan je weer ruimte geven om te groeien. Een coachtraject kan jou daarbij helpen.

Loading images...